Nordmann skadet i bombeangrep i Hargeisa,Somaliland

Terrorister  mener at vi ikke er gode nok muslimer og vil tvinge oss til å forbli en del av Somalia og det kaoset som herjer der. Men vi kommer ikke til å bli en del av Somalia igjen og vi kommer ikke til å bøye oss for terroristene. Vi må kjempe imot dem og kommer ikke til å gi oss, sier Mohamed M. Adan,Somalilands representant i Norge. Han håper at det internasjonale samfunnet kan støtte Somaliland i den vanskelige tiden etter terrorangrepet. – I Hargeisa bor det én million mennesker, men de har bare ett sykehus. Nå er det et stort behov for medisiner og medisinsk personell med spesialkunnskap, sier Adan.

AHUS (VG Nett) Abdirizak Abdi Mohammed (43) befant seg i et av byggene som ble angrepet av selvmordsbombere denne uken. – Det var kaos og blod over alt, forteller han til VG Nett. 
Somaliland er en uavhengig republikk som er en del av landet Somalia. Britisk Somaliland ble i 1960 slått sammen med italiensk Somaliland og det nye landet fikk navnet Somalia. 18. mai 1991 erklærte folket av Somaliland seg uavhengig etter at regjeringen i Somalia brøt sammen og det utviklet seg til borgerkrig i landet. Somaliland er ikke anerkjent som uavhengig stat av noen land, men har den Afrikanske Unions støtte til å bli dette. Somaliland grenser til Djibouti, Etiopia og Puntland, som er en del av Somalia. Somaliland består av seks regioner: Awdal, Saaxil, Woqooyi Galbeed, Togdheer, Snaag og Sool.

Onsdag 29. oktober rystet flere bombeangrep hovedstaden Hargeisa i Somaliland, som er et utbryterområde i Somalia. Klokken ti lokal tid kjørte selvmordsbombere tre biler fullastet med eksplosiver og sprengte seg selv i luften ved henholdsvis presidentpalasset, den etiopiske ambassaden og kontoret til FNs utviklingsprogram (UNDP). 25 mennesker ble drept og 18 såret i terrorangrepene.

Abdirizak Abdi Mohammed fra Lørenskog var en av dem som befant seg inne i bygningen til FNs utviklingsprogram i Hargeisa den dagen.  Fra sykehussengen på Akershus universitetssykehus (Ahus) forteller han VG Nett om minuttene like før og etter at bomben gikk av.

– Jeg husker at jeg snakket med en mann og spurte hvor kontoret til onkelen min var. Han svarte, og vi gikk i hver vår retning, forteller Mohammed. Sekunder senere smalt det.

Brannskader
– Jeg var inne på et datarom og fikk støt av en elektrisk kabel som falt ned. Jeg var helt forvirret og skjønte ikke hva som hadde skjedd. Alt var bare kaos, det var blod og kroppsdeler over alt. Det var helt fryktelig, sier Mohammed.
BESØK:
Abdirizak Abdi Mohammed (43) får besøk av Somalilands representant i Norge, Mohamed M. Adan og slektningen Hassan Abdalla (nærmest) på Ahus.
Han forteller at han ble brakt til sykehuset i Hargeisa og ble sydd uten bedøvelse.

Mohammed fikk kutt og brannskader i hodet og ansiktet, i tillegg har han brannskader på armene. Øynene er skadet, og det er så langt usikkert om han kan miste synet.

– Jeg ønsker ikke at min verste fiende skal oppleve noe slikt, sier han.

43-åringen fra Lørenskog har bodd i Norge i rundt 20 år. Kona og hans fem barn bor for tiden i London.

Fredag ettermiddag kom Mohammed til Norge og ble møtt av sine venner og slektninger på Gardermoen, som kjørte ham direkte til akuttmottaket på Ullevål universitetssykehus. Der ble han øyeblikkelig lagt inn og fikk behandling, og lørdag ble han overført til Ahus.

UROLIG: Her i Hargeisa i Somaliland sprengte selsmordsbombere tre biler fullastet med eksplosiver i lufta onsdag.

Mistenker al-Shaabab

Myndighetene i Somaliland etterforsker hvem som står bak terrorangrepet, og mistenker at det er terrorgruppen al-Shaabab som står bak.

Mohamed M. Adan er sterkt engasjert i Somalilands situasjon. Han forteller at angrepet i Hargeisa kom som et sjokk.

– Det har vært fredelig i Somaliland, men onsdagens angrep var fryktelig brutalt og dødelig. Frykten kan nå destabilisere landet, sier Adan.

Det bor rundt 3,5 millioner mennesker i Somaliland, som ikke er anerkjent som en egen stat. Ifølge Adan bor det rundt 10.000 somalilendere i Norge.

 
FOR SOMALILAND:
Mohamed M. Adan er Somalilands representant i Norge.

Skiftet taktikk
Hassan Abdalla er slektning og god venn av Abdirizak Abdi Mohammed. Abdalla forteller at terroristene som angrep i Hargeisa tidligere bare har hatt utenlandske statsborgere som mål for sine ugjerninger.

– Men nå har de skiftet taktikk, mener han.

– De mener vi ikke er gode nok muslimer og vil tvinge oss til å forbli en del av Somalia og det kaoset som herjer der. Men vi kommer ikke til å bli en del av Somalia igjen og vi kommer ikke til å bøye oss for terroristene. Vi må kjempe imot dem og kommer ikke til å gi oss, sier Mohamed M. Adan.

Han håper at det internasjonale samfunnet kan støtte Somaliland i den vanskelige tiden etter terrorangrepet.

– I Hargeisa bor det én million mennesker, men de har bare ett sykehus. Nå er det et stort behov for medisiner og medisinsk personell med spesialkunnskap, sier Adan.

Source: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=533509

U dhaaf Halcelis

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Beddel )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Beddel )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Beddel )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Beddel )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: