Norsk oljeleting i afrikansk utbryterstat


Rystad sier til Bistandsaktuelt at selskapet ikke har betalt signaturbonus for avtalen. Asante Oil dekket utgiftene til seismikkundersøkelsene og har forpliktet seg til å drive et sosialt utviklingsprogram i forbindelse med avtalen der vannboring, vedlikehold av riggen og framtidige arbeidsforpliktelser inngår. “Det har vært en ryddig prosess. Det har ikke vært snakk om pengebonuser, kun bidrag ”in kind”. Dette for å unngå mistanke om korrupsjon. Vi har fulgt råd fra stiftelsen Petrad”  sier Rystad.

Somaliland er ikke en internasjonalt anerkjent stat, likevel har et norskeid selskap, Asante Oil, sikret seg avtale om å prøvebore etter olje i utbryterlandet der havneavgiften foreløpig er regjeringens største inntektskilde. – Somaliland-miljøet i Norge ønsker at vi engasjerer oss i landet, sier Jarand Rystad i selskapet.
 
JAN SPEED
 
Dette er den første konkrete letevirksomheten til det nye oljeselskapet der Kjell Inge Røkke, Riulf Rustad, Jarand Rystad, Kjetil Siem og Christian Eidem er aksjonærer. Asante Oil ble etablert i februar år. Den omfattende samarbeidsavtalen mellom Asante Oil og Vann- og mineraldepartementet i Somaliland er ferdig forhandlet og undertegnet, men må fortsatt ratifiseres av regjeringen.

Avisen The Somaliland Times stiller seg undrende til avtalen. Den viser til at Somalilands president i april uttalte at det var først når resultatene av seismikkundersøkelsene forelå i tredjekvartal i år at det skulle åpnes for en internasjonal anbudsrunde. Likevel forhandlet statsråd Qassim Yusuf fram en avtale med Asante Oil om leterettigheter i en ny blokk, allerede i mai under et besøk til Storbritannia og USA.

Styreformann Jarand Rystad mener det er en enkel forklaring på at det norske selskapet fikk et fortrinn: De hadde bidratt med å finansiere seismikkundersøkelsene som norske TGS-Nopec har utført.
– Hadde det ikke vært for oss, hadde ikke Somalilands myndigheter kommet i gang, sier Rystad. Han forteller at selskapet har god kontakt med representanter for de 8000 immigrantene fra Somaliland som bor i Norge.

Avisen Somaliland Times påpeker at statsråd Qassim har inngått avtaler med flere oljeselskaper uten at disse er blitt forelagt parlamentet for godkjenning – slik loven krever.

Rystad sier til Bistandsaktuelt at selskapet ikke har betalt signaturbonus for avtalen. Asante Oil dekket utgiftene til seismikkundersøkelsene og har forpliktet seg til å drive et sosialt utviklingsprogram i forbindelse med avtalen der vannboring, vedlikehold av riggen og framtidige arbeidsforpliktelser inngår.
– Det har vært en ryddig prosess. Det har ikke vært snakk om pengebonuser, kun bidrag ”in kind”. Dette for å unngå mistanke om korrupsjon. Vi har fulgt råd fra stiftelsen Petrad, sier Rystad.

Kina driver stadig jakt etter nye energikilder og er meget interessert i et samarbeid med Somaliland. Det er trolig også flere amerikanske selskaper, som lette etter olje i området før Somalias oppløsning i 1991.
– Amerikanske selskaper har forholdt seg til Mogadishu. Der tror jeg de har gjort en feil, sier Rystad.

Somaliland, som tidligere var et britisk protektorat brøt med resten av Somalia da regimet til Siad Barre gikk i oppløsning. Området har nå vært stabilt i over 17 år, og har et fungerende demokrati. Høstens parlaments- og presidentvalg vil vise om landet fortsatt er på riktig vei. Landets medier opererer fritt. Redaktøren i Somaliland Times var med i geriljaen som bekjempet Barre. Selv om ingen land har anerkjent Somaliland får det unge staten en slags ”nesten-stat” behandling i USA.

– Er ikke Asante Oil nervøs for å investere i en stat som eksisterer i en slags limbo?
– Selvfølgelig er vi det. Det er stor risiko forbundet med denne type prosjekter. Somaliland er en defacto stat. Vi går inn i dette med viten og vilje, i den tro at landet trenger denne type utvikling, sier Rystad.

 
 Source:  Bistandsaktuelt 05/2008, http://www.bistandsaktuelt.no/Default.asp?ID=5145&t=a

U dhaaf Halcelis

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Beddel )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Beddel )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Beddel )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Beddel )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: